9 Ekim 2011 Pazar

Shortbread



Sonunda uzun zamandır denemek istediğim shortbreadleri denedim. Hem de minik yakışıklı kuzenimin doğum günü partisine denk geldiler. Yupppi ! Tatlıydı, kurabiyeydi, pastaydı internette sürekli bir araştırma halindeyim. Bu shortbreadler de sık sık karşıma çıkan kurabiyeler arasında. Sağolsun wikipediadan öğrendiğim kadarıyla aslında bunlar geleneksel iskoç tatlısıymış ama İngiltere için de geleneksel sayılabilirmiş. (Hiç şaşırmadım)

Ana malzemelerimiz belli: baştacımız tereyağ, un ve şeker. Araştırmalarım sonucunda karşıma çıkan reçete, bu geleneksel malzemeleri kullanıyor ancak farklı bir metotla. Benim de bu reçeteyi seçmemdeki neden bu. Çünkü metotta unu fırında önce kavuruyoruz ve kavrulmuş unu kullanıyoruz. Bunun yaratacağı farkı çok çok merak ederek başladım uygulamaya.

Malzemeler:
  • Un 2 + 1/4 Amerikan kup
  • Tereyağ 170 gram, oda sıcaklığında
  • Tuz 1/2 çay kaşığı
  • Şeker 2/3 Amerikan kup
  • Yumurta 1 adet, large
Yapılışı:
  • Fırını 175 dereceye ısıtın. Fırın tepsini yağlı kağıt ile kaplayın. Un toplamda 25 dk fırınlanacak. 5 dk aralıklarla tepsiyi çıkarıp unu sofra bıçağı ile karştırın aksi takdirde yanabilir :) 25 dk sonunda un bej renkte olacak ve fırından hafif dumanlar çıkacak, korkmayın. Fırını kapatabilirsiniz. Bir süre için ihtiyacınız olmayacak.
  • Unu karıştırma kabına alın ve soğumasını bekleyin.
  • Tereyağını karştırma kabına alın. Yumuşayana kadar mikserle çırpın. Şekeri ilave edin. Şeker ve tereyağını da homojen hale gelene kadar 2-3 dk çırpın.
  • Yumurtayı karışıma ilave edin karşıma yedirin.
  • Unu 2 Amerikan kup olarak ölçün ( fırında kavurma, tepsiden kaba aktarma derken kayıp olmasın diye önceden 1/4 kup fazla söyledim :) ) , karışıma ilave edin. Tahta kaşıkla unu yedirin. Hamuru biraz yoğurun ve 2 bezeye bölün. Bu iki bezeyi yuvarlak 1 cm kalınlığında açın. ( Hamuru açarken yağlı kağıt arasında açarsanız kolay olacaktır.)
  • Hamurlar yağlı kağıt arasında kalsın. O şekilde defrizde bir saat bekletin.
  • Frırını 175 dereceye ısıtın.Defrizden hamuru çıkardıktan sonra şekilli kurabiye kalıplarınızla kesin. Bu aşamada hamurdan maksimum faydalanmaya çalışıyoruz. Çünkü geriye kalan parçaları birleştirip tekrar defrizde 5-10 dk bekletmemiz gerekiyor. ( Ben şekilli kalıplarla kestim. Ama alternatif olarak bütün yuvarlak şeklinde fırınlayıp fırından çıkardıktan sonra pasta dilimler gibi dilimleyebilirsiniz.)
  • Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye kurabiyeleri dizin 13-15 dk pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder