13 Ekim 2011 Perşembe

Beyaz Çikolatalı Cheesecake

Peynir pastası (cheesecake) , itiraf etmeliyim ki benim en sevdiğim tatlılardan biri. Amerika kökenli olan bu pastanın tabanı bisküviden oluşur. İç dolgusunda ise yaratıcılıkta sınır tanımayıp krem peynirle her türlü meyveli ya da çikolatalı karışımı deneyebilirsiniz.
Peynir pastası 2 farlı yöntemle yapılır. Birinci yöntem fırında pişirerek yapmak, ikincisi ise soğuk yöntemle yapmaktır. Soğuk yöntemle yapılan pastalarda jelatin kullanılarak pastanın katılaşması sağlanır. Ben ilk defa soğuk yöntemi denemeye karar verdiğimde epey toz jelatin aramıştım. Ama daha sonra keşfettim ki internette bazı pasta malzemeleri satan sitelerde rahatlıkla bulunabilmekteymiş. O yüzden bu jelatin neyin nesi nereden bulunur diye endişelenmeyin. Zaten şimdi anlatacağım cheesecake de pişirerek yapılan cinsten.
Bu pastayı yaparken krem peynirin yanına beyaz çikolatayı ekleyip harika lezzette bir iç dolgu yapacağız. Amaaa tarifin en zorlayıcı kısmı da beyaz çikolatayla ilgili. Beyaz çikolatayı eritmek. Eğer daha önce beyaz çikolata eritmediyseniz abarttığımı düşünebilirsiniz. Ama ne yazık ki siyah çikolata eritmek kadar kolay bir iş değil, biraz daha fazla dikkat istiyor. Çünkü beyaz çikolatanın yağ oranı çok yüksek, hem kakao yağı hem de sütten kaynaklanan orandan ötürü. Benim önerim eğer varsa mikrodalgada eritmeniz olacak. Mikrodalgayı çalıştırıp 30 sn de bir karştırarak pürüzsüz bir beyaz çikolata elde edene kadar devam edin. Benmariede eritenler de sürekli başında beklesin ve karıştırsın.

Malzemeler:
  • Kepekli tatlı bisküvi ( Burçak) 150 gr
  • Kalıbı yağlamak için tereyağ
  • Tereyağ 75 gr
  • Krem peynir(Labne) 500 gr
  • Beyaz çikolata 250 gr
  • Tozşeker 100 gr
  • Yumurta 2 adet
  • Vanilin 1 paket
Yapılışı:
  • 20 cm çapında kelepçeli kalıbının içine bolca erimiş tereyağı sürüp, kabı buzdolabında soğutun.
  • Bisküvileri mutfak robotunda çok ince çekip, bir kaba aktarın. 75 gr tereyağını eritip bisküvilere katın. Bisküviler erimiş tereyağını emene kadar tahta kaşıkla karıştırın.
  • Bisküvili karışımı kalıbın dibine ( kenarlara değil) eşit olarak yayın, iç dolguyu hazırlayana kadar kalıbın üstünü streç filmle kaplayıp buzdolabında bekletin.
  • Bu aşamada fırını ısıtmaya başlayabilirsiniz. 180 dereceye ısıtın. Beyaz çikolayayı iri parçalara bölün, benmarie usulü ya da mikrodalgada eritin. Soğumaya bırakın.
  • Tahta kaşık ya da elektrikli çırpıcı ile krem peyniri 2-3 dk yumuşayana kadar çırpın. Şekeri ve vanilini ekleyip pürüzsüz olana kadar çırpmaya devam edin.
  • Yumurtaları birer birer, herbirini iyice karıştırarak ekleyin.
  • Yumurtalardan sonra sıra beyaz çikolata da, onu da ekleyip dolaptan çıkardığınız kalıbın içine karışımı dökün.
  • Pastayı önceden ısıtılmış fırında ( 180 derece) 50-60 dakika pişirin. Ortası biraz yumuşak kalacaktır. Fırını kapatın ama pastayı fırından soğuyana kadar çıkarmayın. Daha sonra en az 4 saatte buzdolabında bekletin ve servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder