15 Ekim 2011 Cumartesi

Falafel ve Pita Ekmeği

Ortadoğu mutfağı hevesim pancarlı humusla başladı, falafel ve pita ikilisiyle devam ediyor. Pitaları fırından çıkardıktan sonra çatalı batırıp o pitayı puuf diye söndürünce çıkan kokuyu duyunca ne kadar doğru bir karar verdiğimi anladım. Hiç pişman değilim :)

Falafel de nedir diyenler için nohut köftesi diyebiliriz. Başlangıç olarak, salatalarda,ana yemekte ya da benim de uygulamış olduğum gibi geleneksel Orta Doğu ekmeği pitaların içinde sunabilirsiniz.

Orta Doğu mutfağı hem Avrupada hem Amerikada uzun süredir popüler. İnsanlar farklı tatlar denemeyi seviyor. Belki de bu sayede, biz İngiliz mutfağı diye bir şey mi var diye adamları yerden yere vurup, kıs kıs gülerken onlar dünya çapında bir şöhret yarattılar, Jamie Oliver.

Sonuç olarak yeni tatlar denemekten, hatta yaratmaktan korkmayalım. Falafel denemediyseniz işte reçete , elbette bir de yanındaki pitaların reçetesi :

Falafel için malzemeler:

  • 500 gr nohut ( 1 gece önceden ıslatılmış)
  • 1 adet orta boy soğan
  • 3 diş soyulmuş sarımsak
  • 1 demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 2 yemek kaşığı un
  • Tuz ve taze çekilmiş karabiber
  • 2 tatlı kaşığı kabartma tozu(1 paket)
  • 500 ml kızartmalık yağ

Yapılışı:

  • Nohutları, maydanozları, soğanı, sarımsakları bir robotta iyice çekin.
  • Kimyon, kekik,pulbiber,nane ve unu da ekleyerek malzemeler iyice karışıncaya kadar çekmeye devam edin.
  • Karışımı robottan başka bir kaba aktarın. Kabartma tozunu ekleyin, karışıma tahta kaşık kullanarak yedirin.
  • Tuz ve karabiberle tatlandırın. 2 saat kenarda bekletin.
  • Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak şekil verin.
  • Köfteleri fritözde ya da derin bir tencerede derin yağda 2-3 dk kızartın.

Pita ekmek için malzemeler:

  • 15 gr yaşmaya veya 7 gr aktif kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 240 ml ılık su
  • 500 gr un
  • ½ tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

  • Mayayı ve şekeri 125 ml su koyduğunuz küçük bir kapta karıştırın. Köpükleninceye kadar 10 dk bekletin.

  • Un ve tuzu bir kabın içine eleyin.
  • Ortasına delik açın. Mayalı karışımı ve 240 ml su ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edene kadar karışımı yoğurun.
  • Un ve tuzu bir kabın içine eleyin.
  • Hamurunuzu hafif unlanmış bir çalışma yüzeyine alın ve pürüzsüz ve elastik bir kıvam alana kadar yaklaşık 10 dk yoğurun.
  • Hamura top şekli verin ve içini yağladığınız çukur bir kalıba alın. Temiz bir bezle üzerini örttükten sonra hacmi iki katına çıkıncaya kadar kabarması için 2 saat dinlendirin.



2 saat beklettikten sonra yukarıdaki gibi bir değişim görmelisiniz.
  • Fırınınızı 225 dereceye ısıtın. Hamuru parçalara bölerek küçük toplar yapın ve elinizle yassılaşmaları için biraz bastırın.

  • Hamur parçalarını kalınlıkları 5 mm olacak şekilde açın.
  • Hamur parçalarını fırın tepsilerine yerleştirin. Üzerine biraz su serpin. Fırına vererek hamurlar hafif kabarıncaya kadar 8-10 dk pişirin. Dışarı alıp soğumaları için bekletin.





Hem pitalar hem de falafeller hazır olununca da :










Falafeli başlangıç olarak sunarken yanında yoğurtlu tahinli sos öneririm. Test edildi, onaylandı.
Malzemeler:
  • Yoğurt 240 ml
  • Tahin 15 ml
  • Taze limon suyu 15 ml

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder