6 Ekim 2011 Perşembe

Kıymalı Börek


Yukarıda görmüş olduğun kıymalı börek öyle yufkadan falan değil halis mulis açma börektir. Yiyeyenler bilir ki yufkadan yapmış olduğumuz börekle arasında epey lezzet farkı vardır. Anneanne, babaanenin yapmasını beklememize gerek kalmasın diye aldım elime oklavayı mis gibi açtım. Onların yaptığının lezzetini yakalayabildim mi bilmiyorum ama yine de enfes.

Malzemeler:
8 su bardağı un
3 su bardağı su
2 su bardağı sıvıyağ
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
250 gr kıyma
3 patates (rende)
1 soğan (rende)

Yapılışı:
  • Önce 6 su bardağı un ile başlayarak hamuru hazırlamaya başlayın. 6 su bardağı un ile suyu, sıvıyağı ve tuzu bir kapta karıştırın. Bu aşamada ele yapışan bir hamur elde edeceksiniz.
  • Hazırlanan hamuru tezgaha alın ve azar azar un ekleyerek hamurun ele yapışmayan kıvama gelmesini sağlayın. (ki işte bu aşama yaklaşık 8 bardakta elde ediliyor.)
  • Hamuru 2 ye bölün ve bu iki parçayı da 12 parçaya bölerek yumurta büyüklüğünde toplamda 24 tane beze elde edin.
  • Bu bezelerin herbiri tabak büyüklüğünde açılacak ( hangi tabak derseniz : klasik pasta tabakları kadar)
  • Her katın üstüne sıvıyağ sürün üst üste dizin.
  • 15. bezeyi açtıktan sonra 15 i üst üsteyken elinizle yumruklarınızı kullanarak tepsi büyüklüğünde açın.
  • Tepsiye yerleştirdiğiniz alt katın üstüne iç malzemeyi eşit olarak yayın. İç malzeme oldukça kolay hazırlanır. Kıymayı, rendelenen patates ve soğanı ir kapta karıştırıp tuzunu karabiberini ayarladınız mı hazır demektir.
  • Daha sonra kalan 9 bezeyi de tabak büyüklüğünde açıp üstlerini yağlayın. 9 u üst üsteyken yumruklarınızı kullanarak tepsi büyüklüğünde ikinci katı elde edin. Bu katı da tepsiye yerleştirin ve üzerini yağlayın.
  • 200 derece fırında 30-35 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra böreğin üstüne elinizle su serpin ve mutfak beziyle üzerini kapatın. Bu böreğin çıtır olmasını engellemeyecek ama biraz yumuşatacaktır.
Aşağıda da leziz kıymalı börek dilimleri tabakta demli çaylarımız yanında :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder