13 Ekim 2011 Perşembe

Pancar Humus

Pancarı ne kadar biliyorsunuz ve mutfağınızda ne sıklıkla kullanıyorsunuz ? Sanırım bizim mutfağımızda yeterince itibar gören bir sebze değil. Gözlemlediğim kadarıyla pancar turşusu tamam evet, ama bunun dışında da bir kullanım göremiyoruz. Oysa ki pancar hem çok lezzetli hem de çok sağlıklı. Avrupada yaygın olarak kullanıldığı söylenebilir. Salatalarda, dip sos olarak, çorbalarda, ana yemeklerde hatta tatlılarda bile kullanıyorlar. En popüler pancarlı yemek olarak Rusların borscht çorbasını söyleyebiliriz.
Pancarı turşudan farklı bir şekilde yemek istersiniz diye yeni keşfetmiş olduğum pancar humus tarifini paylaşmak istiyorum.

Malzemeler:
  • Pancar 400 gr
  • Nohut 400 gr
  • Zeytinyağı 50 ml
  • Tahin 35 gr
  • Sarımsak 2 diş
  • Kimyon 2 çay kaşığı
  • Tuz, karabiber
Yapılışı:
  • Nohutu haşlanmış konserve olarak alabilirsiniz. Ya da kendiniz haşlayabilirsiniz. (Akşamdan ıslatıp ertesi gün yumuşayana kadar haşlayın.) Eğer benim gibi sabrınızı ölçmek isterseniz nohutun kabuklarını da ayıklayabilirsiniz. Oldukça zaman alıcı, tercih size kalmış.


  • Pancarları alüminyum folyoya sarın ve 200 derece fırında yumuşayana kadar pişirin. Piştikten sonra kabuklarını soyun ve pancarları küp küp kesin.




  • Pancar ve nohutu mutfak robotunda çekin, eğer gerekirse spatulayla kabın kenarlarını sıyırın ve robotu tekrar çalıştırın. Pancarla nohut birbirine karışana kadar robotu çalıştırın.
  • Tahini, zeytinyağı, sarımsağı ve kimyonu ekleyin, robotu çalıştırmaya devam edin. Karışım macun kıvamına gelene kadar robotu çalıştırın. Kıvamını da ayarladıktan sonra ağız tadınıza göre tuzunu karabiberini ayarlayın.
Hazırladığınız humusu, ana yemeklerin yanında, keyif sofralarınızda meze olarak, ya da brunchlarda sandviç gibi hazırlayarak bile tüketebilirsiniz. Benim hazırladığım tabaklar aşağıda :)











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder