6 Kasım 2011 Pazar

Creme Brulee

Creme Brulee hazırlanması kolay ama çok da lezzetli bir tatlı. Tatlıyı servis etmeden üzerine yakılan şekerin tatlıya kazandırdığı üçüncü boyut ise bu lezzetin imzası. Üzerindeki şeker katmanını kaşığınız yardımıyla çıt çıt kırdıktan sonra içerideki kremamsı katmana ulaşıyorsunuz. Hem üzerindeki şekerin kıtır kıtır lezzeti hem de içerideki kremanın ipeksi dokusu bu tatlıyı çekici hale getiren etkenler. Bir de arada filtre kahvenizi yudumlarsanız sizden mutlusu olmayacaktır o an benden söylemesi.

Malzemeler:
  • Süt 200 ml
  • Krema 250 ml
  • Şeker 100 gr
  • Yumurta sarısı 6 adet (120 gr)
  • Kahve (granül) 5 gr
  • Vanilya çubuğu
Yapılışı:
  • Süt ve kremayı bir tencereye alın. Vanilya çubuğunu içine koyun ve ocağın altını açın. Vanilya çubuğu biraz yumuşayınca içindeki tomurcukları çıkarmak üzere dışarı alın. Bıçakla ortadan ikiye kesin ve tomurcukları çubuktan sıyırıp tencereye alın. Süt krema karışımı kaynama noktasına gelene ( ama kaynamayacak) kadar ısıtın.
  • Ocaktan alıp bu karışıma kahveyi ekleyin.
  • Yumurta sarılarını bir kap içinde şekerle karıştırın.

  • Yumurtalı karışıma yavaş yavaş kremalı karışıma ekleyerek (karışımların sıcaklıklarını dengeleme ilkesini unutmadan yoksa yumurtalar pişebilir) creme brulee harcını tamamlayın.
  • Karışımı kalıplara dökmeden önce süzün.
  • Maksimum 60 ml lik kalıpları karışımla doldurun. Burada dikkat edilecek en önemli husus karışımları karıştırırken oluşan köpükleri kalıplara dökmemek bunun için gerçekten çaba sarf edilmeli. Aksi takdirde son ürünün görüntüsü istenildiği gibi olmaz.
  • Kalıpları derin bir fırın tepsisine dizip 130 derecedeki fırına yerleştirin. Tepsinin içine kalıpların yüksekliğinin yarısına gelecek kadar su koyun. 35 dk kadar pişirin.
  • Creme Brulee soğuk servis edilir. En az 8 saat buzdolabında bekletin. Bir gün kadar bekletecek zamanınız varsa lezzeti daha da oturacaktır. Buzdolabında bozulmadan 5-6 gün kadar saklayabilirsiniz.
  • Servis etmeden önce eğer pürmüzünüz varsa ( ev tipi olanlar internette satılıyor) üzerine şeker yakmayı ihmal etmeyin. Pürmüzünüz yoksa üzerine şeker döküp fırının ızgarasını açıp şekeri bu yöntemle de yakabilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder